Treceți la conținutul principal

Prezentat

Forum 02.03.21 Tehnici de programare Limbajul Pascal

    • Tehnica Greedy -Statistica • Problema Comis Voiajerului • Metoda Backtraking Problema Reginelor • Turnuri de Hanoi • Tehnici de sortare metoda Bublesort • Metoda Trierii Pușculița

Forum 18.11.2020

                           Arhiva Forum


Buna ziua Maxim deci la tablouri unidimensionale este un vector pe coordonată i cu n valori maxime, 

Iar la tablouri bidimensionale este o matrice cu coordonată cu indice i și j, deci 

Anexez programul

Var a:array[1..3,1..3] of real:

 i, j, n, m,x:integer:  suma, media:real:

Begin

n:=m:=3: {se indica 3x3 matrice}

For i:=1 to 3 do

For j:=1 to 3 do begin

Write('introdu valoare='):

Readln(a[i,j]):       {cu ajutorul bulelor for

repetitiv se introduc elementele matricei

A(1,1),A(1.2)...A(3.3) se scriu valori ex,:3,4..5,6}

Suma:=Suma+a[i,j]: {este un sumator,aduna 9 valori ale matricei}

end:

X:=n*m: {în cazul dat x=9}

Media:=suma/x: {se calculează media}

Writeln('suma=',suma:2:4,'media=',media:2:4):

{se afișează suma și media calculate pentru 9 valori de exemplu notele unor elevi 3 elevi la 3 discipline}Readln: End. 


Buna Cristina iată câteva materiale am îmbinat din acest manual pdf


       Apariția Limbajului C/C++

C (/ˈs/) este un limbaj de programare standardizat. Este implementat pe majoritatea platformelor de calcul existente azi, și este cel mai popular limbaj de programare pentru scrierea de software de sistem. Este apreciat pentru eficiența codului obiect generat de compilatoarele C, și pentru portabilitatea sa.

The C Programming Language - Limbajul de programare C, de Brian Kernighan și Dennis Ritchie, ediția originală ce a servit pentru mulți ani ca manual de referință al limbajului C.

A fost dezvoltat la începutul anilor 1970 de Ken Thompson și Dennis Ritchie, care aveau nevoie de un limbaj simplu și portabil pentru scrierea nucleului sistemului de operare UNIX.

Sintaxa limbajului C a stat la baza multor limbaje create ulterior și încă populare azi: C++JavaJavaScriptC#D.[5]

C este un limbaj de programare relativ minimalist ce operează în strânsă legătură cu hardware-ul, fiind cel mai apropiat de limbajul de asamblare față de majoritatea celorlalte limbaje de programare.

Scurtă introducere în CModificare

C este prezentat uneori ca „asamblor portabil”, făcându-se astfel diferențele principale față de limbajele de asamblare: codul unui program C poate fi compilat și rulat pe aproape orice tip de mașină (calculator), asemănător altor limbaje de programare, în timp ce limbajele de asamblare sunt specifice unui anumit model de mașină. Limbajul C aparține clasei limbajelor de nivel scăzut sau de nivel mediu, aceasta indicând strânsa legătură între interoperabilitate și echipamentul hardware.

C a fost creat având drept scop important de a face ca programele mari să poată fi scrise mai ușor și cu mai puține erori în paradigma programării procedurale, dar fără a pune obstacole în scrierea compilatorului de C, care este încărcat de caracteristicile complexe ale limbajului. C are urmatoarele caracteristici importante:

  • Este un limbaj de bază simplu, cu importante funcționalități cum ar fi funcțiile matematice sau cele de manipulare ale fișierelor
  • Este focalizat pe paradigma programării procedurale, care facilitează programarea într-un mod structurat
  • Utilizează un set simplu de tipuri de date ce împiedică multe operații neintenționate
  • Folosește un limbaj preprocesor, preprocesorul C, pentru sarcini cum ar fi definirea de macrouri și includerea mai multor fișiere sursă
  • Permite accesarea la nivel scăzut a memoriei calculatorului prin utilizarea pointerilor
  • Permite folosirea parametrilor, care sunt comunicați funcțiilor prin valoare și nu prin referință
  • Pointeri la funcții, ce permit forme rudimentare de închidere (engleză closure) și polimorfism
  • Declararea variabilelor
  • Structuri de date sau tipuri de date agregate, definite de utilizator prin (struct), ce permit ca date înrudite să fie combinate și manipulate ca un întreg[necesită citare]

Printre caracteristicile ce lipsesc în C, dar care pot fi găsite în alte limbaje de programare se enumeră:

Deși lista minusurilor limbajului C este destul de lungă, aceasta nu reprezintă un dezavantaj suficient de mare pentru inhiba utilizarea limbajului C în practică, deoarece permite ca noi compilatoare să poată fi scrise pe noi tipuri de platforme și pentru că permite programatorului să țină bine sub control programul pe care îl scrie. Acesta este unul din motivele care face ca un cod scris în C să fie mult mai eficient decât dacă ar fi scris în alte limbaje de programare. Numai un cod scris cu foarte mare grijă într-un limbaj de asamblare poate fi mai performant, deoarece are control integral asupra mașinii, dar performanța avansată a compilatoarelor, combinată cu complexitatea noilor tipuri de procesoare, a făcut ca limbajul C să fie preferat și să fie acceptat din ce în ce mai mult de programatori.

Una din consecințele acceptării și eficienței C-ului este aceea că multe compilatoare, biblioteci și interpretoare ale limbajelor de nivel înalt sunt adesea implementate în C.








Comentarii

Postări populare